Gül Yağı Nedir? Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül Yağı Nedir?

Gülyağı, Gül Esansı olarak da bilinir. Şam gülü ya da Isparta gülü de denen yağ gülü (Rosa damadcena) ile kırmızı frenk gülü (R. gallice) başta olmak üzere çeşitli gül türlerinin taze taçyapraklarından su buharıyla damıtılarak elde edilen uçucu yağ. Genellikle 3.500-4000 kg çiçekten bir kg gülyağı çıkarılır; gül kokulu ve soluk sarı renkli bu yağın bileşimindeki başlıca kokulu maddeler geraniol ve sitronelloldür.

Özelikle parfüm sanayisinde önemli bir ürün olan gülyağı, ayrıca içeceklerde ve pastillerde tat verici, krem ve kozmetik malzemelerinde ise koku verici olarak kullanılır. Gülyağı – Rose Oil üretimi sırasında yan ürün olarak antiseptik etkili gül kokulu renksiz bir sıvı olan gülsuyu açığa çıkar. Ayrıca gül çiçeklerinin organik bor çözücüyle özütlenmesiyle de katı gülyağı (konkret) adı verilen pomat kıvamında bir karışım elde edilir.

Türkiye ve Bulgaristan en çok gülyağı üreten ülkedir. Bulgaristan’ın 1970’lerin sonunda 2 bin kg dolayında olan gülyağı üretimi giderek düşmüş, 1983’te Türkiye 1.600 kg gülyağı ve 4 bin kg konkret üretimiyle birinci sıraya yükselmiştir. Aynı yıl Bulgaristan’ın gülyağı üretimi 1.500 kg, Fas’ınki 1.200 kg, SSCB ve Meksika’nınki 400 kg, İran’ınki 100 kg’ydi.

Türkiye’de gülyağı üretimi 1890’larda (büyük olasılıkla 1892’de) Isparta’da başlamış olan ve gül tarımı I. Dünya Savaşı’ndan önce Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli, Konya, Ankara gibi çeşitli illere yayılmasına karşın Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli ölçüde gerilemiştir. Daha sonra devlet desteğiyle Isparta ili ve çevresinde büyük bir gelişme gösteren gülcüluk 1954’te Gül-Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Gülbirlik) kuruluşuyla yeni bir döneme girmiştir.

Günümüzde yağ gülünün yüzde 80’i Isparta ilinde, kalan yüzde 20’di Burdur ve Afyonkarahisar illerinde üretilmekte, bu üretimin yarıdan çoğu Gülbirlik tarafından işlenmektedir. 1991’deki gülyağı üretimi 10.250 kg dolayında gerçekleşmiştir.

Türkiye’de parfümeri sanayisinin az gelişmiş olması nedeniyle üretilen gülyağının yaklaşık tamamı başta Fransa olmak üzere ABD, İsviçre, Suudi Arabistan ve öbür ülkelere ihraç edilir. 1991’de toplam 9.200 kg gülyağı ihraç edilmiştir.

Gülsuyunun mikrop öldürücü, uyarıcı ve temizleyici özelliği vardır.

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

• Gülyağının cilde birçok faydası olan antiseptik bir yağdır.

• Hücre yenilenmesini hızlandırır.

• Cilde canlılık ve parlaklık katar.

• Cildi gerginleştirir.

• Cildi besler.

• Cildi sıkışılaştırır.

• İyi bir tonik olarak kullanılır.

• Cillte oluşan kırışıkların giderilmesini sağlar.

• Ciltte oluşan açık yaralara direk uygulanır.

• Doğum lekelerini gidermek için kullanılır.

• Yara izlerini kapatmada etkili olan bir yağdır.

• Güneş lekelerinde oldukça fayda sağlar.

• Makyaj temizlemede tonik olarak kullanılır.

• Alerjik ciltler için oldukça fayda sağlar.

• Göz rahatsızlıklarında kullanılır.

• Kabızlık rahatsızlığında gülyağı kullanılır.

• Gülyağı cilde tazelik kazandırır ve cildi gençleştirmede oldukça etki sağlar.

• Ekzemalarda gülyağı kullanılır.

• Ciltte oluşan kaşıntılara iyi gelir.

• Kulak rahatsızlıklarında damla olarak kullanılır.

• Gülyağı ve gülsuyu cilde vücuda birçok yarar ve fayda sağlayan faydaları çok olan doğal bir üründür.

Bir cevap yazın