BEDEN ZEKANIZ KAÇ ? (TEST)

1 Aşağıdakilerden hangisi yaşlanmaya daha az sebebiyet verir?

a) Günde bir paket sigara içmek.

b) 29 mg/dl seviyesinde bir HDL (iyi) kolesterol.

c) Su sızdıran klozeti tamir etmek zorunda olmanın yarattığı stres.

d) Haftada 2 kere biftek yemek.

2İdeal kan basıncı kaçtır?

a) 115/76

b) 140/90’dan az herhangi bir değer

c) Cem Yılmaz gösterisinde ulaşılan nokta

d) Ailenin genetik özelliklerine göre değişir.

3Aşağıdakilerden hangisi en iyi diyet tavsiyesidir?

a) Ne kadar az yersen, o kadar çok kilo verirsin.

b) En iyi diyet, sonsuza kadar yapabileceğin diyettir.

c) İyi bir kilo verme diyetinde, az ya da hiç yağ içermeyen yiyecekler olur.

d) Bana şuradan pastırmayı uzartır mısın?

4 Aşağıdakilerden hangisi, damarlar için en tehlikelidir?

a) 160/90 seviyesinde bir kan basıncı

b) 200 seviyesinde LDL (kötü) kolesterol

c) Patlıcan kızartma

d) Divanın üzerine uzanıp miskinlik yapma.

5 Aşağıdakilerden hangisi doğrudan damarlardaki tahribata bağlı oluşan bir durum değildir?

a) Çarpıntı

b) Kırışıklıklar

c) Diyabet

d) İktidarsızlık

6Aşağıdakilerden hangisi, partnerin daha sağlıklı olması için seçilebilecek en iyi Sevgililer Günü hediyesidir?

a) Besleyici etkisi nedeniyle küçük bir çikolata

b) Kasları gevşetecek bir masaj programı

c) Güzel kokulu bir demet çiçek

d) Victoria’s Secret kataloğu

7Damar yaşlanmasını azaltmak için alınması gereken aspirinin günlük ideal miktarı ne kadardır?

a) Bir başağrısını geçirmeye yetecek kadar

b) 2 veya daha fazla bebek aspirini ya da bir normal aspirinin yarısı

c) Bir bebek aspirini

d) Ne gerek var!

8 Aşağıdaki-lerden hangisi, Alzheimer’a bağlı unutkanlık yaşama riskini ortaya koyan en güçlü işarettir?

a) Anahtarların koyulduğu yeri sürekli unutmak.

b) Birinin 5 dakika önce söylediği bir bilgiyi, hatırlamamak.

c) Bir hafta önce iş arkadaşlarına anlatılan bir hikayeyi tekrar anlatmak.

d) Soru neydi?

9 Aşağıdaki yemeklerden hangisi, bağımlılık yapan bir ilaca en az benzeyendir?

a) Büyük boy seçim bir hamburger mönüsü

b) Yerfıstığı

c) Patates

d) Kurabiyeler

10 Aşağıdakilerden hangisi, cinsiyet farklılığının beyindeki etkisi ile ilgili doğru bir yargıdır?

a) Erkekler problemleri daha hızlı çözerken, kadınlar karmaşık konuları daha iyi analiz ederler.

b) Kadınların duygusal zekaları, erkeklere oranla daha gelişmiştir.

c) Erkek beyninin bel atında bir şubesi daha var.

d) Erkek ve kadın beyni arasında bir fark yoktur.

11 Beyin için en iyi bulmaca tipi hangisidir?

a) Tuvalette bulunabilecek herhangi bir tip.

b) Bitirilebilecek bir tane.

c) Bitirilemeyecek kadar zor olanlar.

d) ‘Ç’ ile başlayan ‘l’ ile biten, 6 harfli olan.

12Uyku, … gibidir. Çünkü …

a) Seks/Asla çok fazla sürdüremezsiniz.

b) Emniyet kemeri/Bedeninizi ihtiyaç olduğunda durdurur.

c) Patron/O da sözü kesilmediğinde müthiş olur.

d) Kilise/Her zaman sessiz ve huzur doludur.

13Aşağıdakilerden hangisinin yarattığı risk, bir pasif içicinin bir saat dumanaltı olmasına denktir?

a) 4 tane sigara içmek.

b) Emniyet kemeri takmadan otomobil kullanmak.

c) Güneş koruyucu olmadan 1 saat güneşlenmek.

d) 240 seviyesinde kolesterole sahip olmak.

14 Aşağıdakilerden hangisi, size kalıtımla miras kalmış bir lezzet/zevk değildir?

a) Tatlı

b) Ekşi

c) Kemal Sunal filmleri

d) Yağ

15 Bağırsaklar en çok hangi organa benzer?

a) Kalbe, çünkü vücuda gerekli şeyi pompalar.

b) Beyne, çünkü aynı tip kimyasallar yayar.

c) Ses telleri, çünkü aç olunduğunda guruldarlar.

d) Kilise orgu, her türlü büyülü sesi çıkarabilir.

16Hangisinin insanı mide ülseri yapma olasılığı daha yüksektir?

a) Patron (stres yüzünden)

b) Aşçıbaşı (kötü yemeklerden)

c) Eş (öpücükleriyle)

d) İnsanın kendisi (aşırı yemekten)

17 Kalınbağırsağın en önemli işlevi nedir?

a) Büyük tuvalet gelince beyne sinyal gönderme.

b) Sıvı emme özelliği.

c) Yemekleri sindirme.

d) Gaz çıkarma.

18 Öğünlerde az yemek için bilimsel olarak ne tavsiyede bulunulur?

a) Bir önceki öğünde çok yemek.

b) Başlangıçta yağlı yiyecekleri tercih etmek.

c) Koli bandı

d) Yemekten önce meşrubat içmek.

19 Erkeklerin kadınlardan daha fazla alkol alabilmesinin sebebi nedir?

a) Hayvanlar aleminin doğal üyesi olmaları.

b) Erkeklerin fazla testosteron hormonu vardır.

c) Erkekler fizik olarak daha iridir.

d) Tüketilen alkol, erkeklerde kana daha az oranda karışır.

20 Erkeğin cinsel organının boyu…

a) Slip mayoya bakıp aldandıktan sonra sizi şaşırtabilmeli.

b) Karşı cinsi kendisine çekme ihtiyacına karşılık verebilmeli.

c) Prostat işlevi ve cinsel tatminde önemlidir.

d) Hiç önemli değildir.

21 Hem kadınları hem de erkekleri sekse yönlendiren en önemli madde nedir?

a) Tekila

b) Östrojen

c) Testosteron

d) Nikotin

22 Seks yapabilmek için yeterli kardiyovasküler dayanıklılığın olup olmadığı en iyi nasıl ölçülür?

a) Durmadan 10 kere şınav çekerek.

b) Durmadan iki kat merdiven çıkarak.

c) Koşu bandında 10 dakika koşarak.

d) Mastürbasyonla.

23Menopozda gerçekleşen en önemli şey nedir?

a) Yumurtalıklar sadece birkaç yumurtanın kaldığının sinyalini verir.

b) Kadın, büyüme hormonu ve östrojen seviyesini koruma yeteneğini kaybeder.

c) Kadının cinsel isteği azalır.

d) Koca, karısından kaçacak delik arar.

24 Hangi yemekler doğurganlık oranını arttırır?

a) Ceviz

b) İstiridye

c) Kalsiyum zengini yiyecekler

d) Çiçek, bir çift şarap kadehi ve danslı bir gece de içerdiği sürece herhangi bir yiyecek.

25Vücuttaki en aktif kaslar hangileridir?

a) Arka tarafta yer alan kaslar.

b) Çene etrafındaki kaslar.

c) Göz çevresindeki kaslar.

d) Balayı sırasında kullandığınız kaslar.

26 Kulaklar neden pamuklu kulak çubuğu ile temizlenmemelidir?

a) Adabı muaşerete sığmaz.

b) Kulak zarı yırtılabilir.

c) Kulak kiri, iyice içeriye itilebilir.

d) Yeni oluşacak kulak kiri miktarını arttırır.

27 Vücudun hangi kısmı güneşten en az zarar görür?

a) Gözler, çünkü derisi yoktur.

b) Kafa derisi, çünkü saçla çevrilidir.

c) Popo, çünkü üzerinde iç çamaşırı vardır.

d) Kulak arkası, çünkü o kadar küçüktür ki.

28 Derinin asıl işlevi nedir?

a) Tekstil sektörüne para kazandırmak.

b) İnsanın içini, dış dünyadan korumak.

c) Tuz ve potasyumu hücrelerin içinde tutmak.

d) Saç köklerini tutmak.

29 Bir maraton antrenmanının ve koşusunun etkileri nelerdir?

a) Kardiyovasküler dayanıklılığı arttırır.

b) Uzun vadede kemik ve eklemlere zarar verir.

c) Şehir içinde zehir solunmasına neden olur.

d) Seksi bir vücut sağlar.

30 Eklemlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Her zaman iki kemik ve aralarındaki mafsaldan oluşurlar.

b) Balık yağı ve ceviz, iyi gelir.

c) Hepsi de kas, tendon, lif, kıkırdak, sinir ve kemiklerden oluşurlar.

d) Kırkikindi yağışlarında sızlarlar.

31 Kemik erimesi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Erkeklerde değil ama kadınlarda kalça kırılmasının en önemli sebebidir.

b) Hem kadınlarda hem erkeklerde, egzersiz, D vitamini ve kalsiyum takviyesiyle riskleri azaltılır.

c) Ağrı ve acıya neden olur.

d) İri insanlarda daha yaygındır çünkü onlarda daha çok kemik olur.

32Kireçlenme hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) 55 yaşın üzerindekilerin yüzde 85’inde vardır.

b) 55 yaşa gelinceye kadar kimse merak etmesin.

c) Kemikleri çatırdatmayla daha kötü hale gelir.

d) Yüzme iyi gelir.

33 Sırt ağrıları hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Başlangıç yeri havsala kaslarıdır (leğen kemiği bölgesi).

b) İleri yaşlarda daha yaygın bir sorundur.

c) Ağırlık kemeri kullanarak azaltılabilir.

d) Karın ve leğen kemiği çevresine yönelik egzersizlerle önlenebilir.

34 Enfeksiyonlara karşı korunmanın ilk yolu nedir?

a) Hapşırmak veya öksürmek.

b) Ağızda ve burunda bulunan antikorlar.

c) Antibakteriyel bir sabunla yıkanmak.

d) Deri.

35 İlaçsız tedavi edilebilen ve açık belirtileri olmayan enfeksiyonların en kötü yanı nedir?

a) İşe gidilememesine neden olabilir.

b) Pankreas kanserine neden olabilir.

c) Damarlarda kronik iltihap oluşturabilir.

d) Antibiyotiklere karşı direnç yaratırlar.

36 Soğukalgınlığının süresini kısaltmanın en güvenli yolu nedir?

a) Annelerin yaptığı tavuk çorbası

b) Çinko tabletleri

c) C vitamini ve yatak istirahati

d) Antibiyotikler

37 Enfeksiyonları önlemek için en iyi yol nedir?

a) Su filtresi kullanmak.

b) Prezervatif kullanmak.

c) Elleri yıkamak.

d) Enfeksiyon biter bitmez antibiyotik kullanmayı bırakmak.

38 60 yaş üzeri insanlarda rastlanan en yaygın hormon düzensizliği hangisidir?

a) Hipertiroid

b) Diyabet

c) Testosteron yetersizliği

d) Cinsel istek kaybı

39 Hormonlar hakkındaki yargılardan hangisi doğrudur?

a) Ne kadar çoksa o kadar iyidir.

b) Bitkisel hormanlar doğaldır.

c) Yaşlandıkça azalırlar.

d) Çoğu hormon takviyesi işe yaramaz ve gereksizdir.

40 Kanser hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Neredeyse hiçbir zaman önlenemez.

b) Kanserden kurtulmak imkansızdır.

c) Hiçbir kanser türü yüzde yüz öldürücü değildir.

d) Çoğu kanser türü bulaşıcıdır.

DOĞRU YANITLAR

1-D, 2-A, 3-B, 4-A, 5-C, 6-A, 7-B, 8-B, 9-B, 10-A,

11-C, 12-C, 13-A, 14-D, 15-B, 16-C, 17-B, 18-B,

19-D, 20-B, 21-C, 22-B, 23-A, 24-A, 25-C, 26-B,

27-C, 28-B, 29-B, 30-B, 31-B, 32-A, 33-D, 34-D,

35-C, 36-A, 37-C, 38-A, 39-D, 40-C

SONUÇLAR

36-40 MÜKEMMEL

O kadar iyisiniz ki, bir tıp okuluna kabul edilebilirsiniz.

24-35 İYİ

İnsan vücudu hakkında birçok insandan daha fazla bilgilisiniz.

13-23 ORTA

Vücudunuzu anlamaya yetecek kadar bilginiz var.

0-12 ZAYIF


Bir cevap yazın